Gregor Stam in het nieuws

Geschreven door Wim van den Broek, gepubliceerd door Trikipedia.

Gregor is geboren in Bunnik op 19 mei 1962. Algemeen wordt hij beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse (Europese) triathlonsport, de pionier van de driekamp, de oer-triatleet.

In zijn jeugd is de eerste sport waarmee hij in aanraking komt rolschaatsen. Daarin doet hij met succes mee aan diverse kampioenschappen. Zijn conditie houdt hij op peil met hardlopen. Vele kilometers hardlopen.

Hij wordt in 1981 als 18-jarige (!) de eerste Nederlander, die een triathlon wint. Het is de Holland Triathlon, die dat jaar voor het eerst wordt gehouden in Kijkduin. In alles is de wedstrijd een primeur. De eerste hele triathlon in Nederland, in Europa. Ja zelfs de eerste buiten de Verenigde Staten.

Vier van de veertien deelnemers halen de streep. Een jaar later wint Gregor opnieuw de nationale titel. Hij legt de afstanden drie kwartier sneller af. Bij de verplaatsing van het evenement van Kijkduin naar Almere moet Gregor het in 1983 (hij woont dan net in Almere) en 1984 afleggen tegen Axel Koenders. Maar in 1985 komt zijn sportieve revanche en wordt hij de allereerste Europees kampioen op de volledige afstand. Op een stormachtige dag moet eerst het zwemmen worden ingekort, maar Gregor laat zich niet van de wijs brengen. Het wordt een ware triomftocht in zijn eigen Almere. Het is tevens zijn derde en laatste nationale titel.

In de jaren daarna blijft Gregor meestrijden, maar voor een vierde overwinning komt hij niet meer in aanmerking. Internationaal krijgt hij erkenning met zijn inbreuk op de Amerikaanse hegemonie in de Ironman van Hawaii. In 1982 is Gregorius Stam (zoals hij in de uitslag staat) de eerste Europeaan, die doordring in de top 15. Hij wordt 13e, een prestatie die hij een jaar later zal herhalen. In de categorie tot 25 jaar is hij respectievelijk vierde en tweede. Zijn tijden liggen net boven de tien uur, voor die tijd erg knap op de ‘trage parcoursen’ van Big Island. In alle Hawaii-edities erna lukt het Nederlandse mannen slechts veertien keer om korter dan een 13e plaats te finishen.

Zijn naam is gevestigd. Bij terugkeer uit Hawaii zit Gregor in een televisieprogramma bij Mies Bouwman ‘op de bank’. Oud-wielrenner Rini Wagtmans biedt hem een eerste sponsorcontract bij Rogelli Sportswear aan. Later komt hij uit voor het Nike-profteam van Michel Lukkien. Gregor gaat begin jaren tachtig in de zomers naar Amerika voor wedstrijden.

Op kortere afstanden is Gregor minder succesvol. Toch wint hij nog drie Super Prestige triathlons. Na in 1991 nog Almere en Nice te hebben gedaan, zet hij een punt achter zijn carrière. Zijn doorzettingsvermogen blijkt ook in het bedrijfsleven als hij een succesvol klusbedrijf op zet.

Na een aantal jaren in de luwte, keert hij op 6 juni 2006 terug in de duursport. Samen met 66 andere atleten (veel triatleten) beklimt hij zes keer Alpe d’Huez voor de KWF Kankerbestrijding. Een nieuw evenement is geboren. Twee jaar later gaat hij niet alleen zes keer fietsend naar boven, hij gaat ook hardlopend de Hollandse alp nog een keer op.

In 2009 komt Gregor naar buiten met het verhaal dat seksueel misbruik hem tot extreem lange sporttrainingen drijft. Sport wordt zijn ontsnapping, later volgt een depressie. Gregor gaat in therapie. Daaruit is ook zijn eigen bedrijf in personal/mental coaching en running therapie voort gekomen, opgericht in 2008. Vanaf 20 december 2014 loopt Gregor iedere dag tenminste 17,5 kilometer. Gregor heeft een dochter Ronja en een zoon Mattia, die bij zijn duizendste dag met hem mee rennen. Samen met zijn dochter voltooit hij ook de marathon van Rotterdam.

In januari 2018 krijgt Gregor van de sportwethouder van Almere de Clarence Seedorf Oeuvre Award omdat hij een inspiratiebron voor ontzettend veel atleten is geweest. Nog steeds is Gregor een veel gevraagd spreker en tot op de dag van vandaag is hij voor veel Nederlanders het symbool van doorzettingsvermogen. De triathlonsport is hem daarvoor oneindig veel dank verschuldigd.

Geëerd wordt hij begin 2019 ook met een groot portret als Europees kampioen op de Wall of Fame van Almere, waar diverse befaamde sporthelden op verschijnen. Als hij zich sterk gaat maken voor een openlucht zwembad in Almere, werkt de gemeente hem tegen. Uit onvrede over de gang van zaken laat Gregor na een paar maanden zijn portret in de Wall of Fame weghalen.

Volg mij ook hier

Hoi, ik ben Gregor Stam. Als triathloncoach, Running therapeut en oud professioneel triathleet, deel ik mijn verhalen. Lees mijn blogs over mijn topsportcarrière, ervaringen als coach en de verhalen van mijn atleten! 
Voel je vrij om berichten te delen!
Groetjes, Gregor

Gerelateerd