Gregor Stam: Openlucht zwembad

 ‘College komt met uitgeklede plannen voor buitenzwembad’

 

Door Robert Mienstra via Almere Deze Week

ALMERE – Het college stelt de gemeenteraad voor een buitenzwembad te realiseren zonder wielerbaan en atletiekbaan. “Het mag geen bak water met een grasveld worden”, stelt Gregor Stam, de initiatiefnemer voor het buitenzwembad. “Zo’n uitgekleed plan betekent niets voor de jeugd.”

Stam diende bij de gemeente als burgerinitiatief plannen in voor een buitenzwembad met wielerbaan, atletiekbaan, een trapveld en een volleybalveld. “Zo’n locatie is voor de jeugd een plek om vooral naar toe te gaan”, zegt Stam. “Een uurtje zwemmen is onvoldoende, de jeugd moet er de hele dag terecht kunnen. Dan werk je aan hun gezondheid en houd je ze van de straat. Het zwembad moet zo ingericht worden dat vader en moeder, opa en oma met hun kinderen en kleinkinderen onbezorgd naar het zwembad kunnen gaan en dat er voldoende begeleiding en toezicht is.”

Budget
Het verbaast Stam dat de gemeente niet vooraf met een budget voor het zwembad is gekomen. “Je gaat toch ook geen boodschappen doen en daarna kijken wat je in je portemonnee hebt. Stel dat het totaal opgetuigde buitenbad 20 miljoen kost. Dan zou de gemeente 15 miljoen kunnen investeren en ik ga op zoek naar de resterende 5 miljoen. Die haal ik zeker binnen.”

Niet betrokken
Wat Stam steekt is dat de gemeente nu met een plan gekomen is met zes mogelijke locaties en met een voorkeur voor een uitgeklede optie zonder dat hij bij dat plan betrokken is geweest. “Wethouder Van Garderen had – toen zij drie maanden wethouder sport was – aan mij toegezegd dat ik gehoord zou worden bij dit onderzoek. Ik zou mogen meepraten voordat het plan naar de raad zou gaan. Maar daar ligt het nu al. Niemand heeft mij erover gebeld. Het lijkt erop dat het buitenzwembad geen burgerinitiatief meer is, maar iets van de gemeente.”

Steun
Stam staat in Almere bekend als de triatleet die nooit opgaf. “Nu spreken mensen mij aan als de man van het zwembad. Echt veel mensen benaderden mij toen de plannen van de gemeente in de krant kwamen. Steun te over dus bij de inwoners. Ik verwacht nu wel dat de raadsleden contact met mij gaan opnemen. De beslissing over het buitenzwembad wordt niet genomen door het college, maar door de raad. Eind januari wordt het plan besproken in de raad. Ik ga daar zeker inspreken, en reken maar dat ik goed beslagen ten ijs kom.”

Jeugd
Opgeven zit er voorlopig dus niet in. “Maar als de raad kiest voor het uitgeklede plan, dan ga ik mij wel beraden op mijn positie bij de ontwikkeling van het zwembad dat dan een zwembak wordt. Laat duidelijk zijn, ik span mij er niet voor in voor mezelf, maar voor de stad, en de jeugd die ik gezond wil maken en van de straat wil houden. En als we het over geld gaan hebben, let dan eens op hoeveel geld we gaan besparen door minder gedoe door de jeugd op straat in de stad.”

Volg mij ook hier

Hoi, ik ben Gregor Stam. Als triathloncoach, Running therapeut en oud professioneel triathleet, deel ik mijn verhalen. Lees mijn blogs over mijn topsportcarrière, ervaringen als coach en de verhalen van mijn atleten! 
Voel je vrij om berichten te delen!
Groetjes, Gregor

Gerelateerd